minlillarosakakburk.blogg.se

Jag Älskar att baka, det blir allt från småkakor och bröd till bakelser och tårtor, I min lilla rosa kakburk har jag tänkt att samla min godaste recept.

Vaniljdrömmar

Publicerad 2012-09-21 14:42:17 i Kakor ,

I morgon ska jag och Isabelle till min älskade lilla syster Madeleine, hon har precis fått en liten bebis, en flicka som heter Amina♥
Madeleines favoritkakor är Vaniljdrömmar, därför är det ju givet att hon ska få det när syster yster hälsar på ;)
 
 
Vaniljdrömmar  (ca 50 stycken)
 
100 g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja
1 tsk hjorthornssalt
ca 4 dl vetemjöl
 
  1. Sätt ugnen på 150°
  2. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst.
  3. Tillsätt oljan lite i sänder.
  4. Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ned det i smeten. Arbeta in resten av mjölet.
  5. Rulla små bollar (ca 50)  och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter

                                               Lycka till ♥

 

Valnötsbröd

Publicerad 2012-09-21 11:37:26 i Bröd,

Fredagsmys frukost blev det idag,  jag bakade ett gott och lätt valnötsbröd, och det blev verkligen såå gott. detta hamnar lätt under mina favoriter..
 
 
Valnötsbröd
 
25 g jäst
5 dl vatten
2 msk olja
1½ tsk salt
100 g valnötskärnor
5 dl finmalt rågmjöl
7 - 8 dl vetemjöl special
 
  1. Smula jästen i en bunke
  2. Värm vattnet till 37°, rör ut jästen med lite av vattnet.
  3. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, sönderbrutna valnötter, rågmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
  4. Arbeta i hop till en smidig deg.
  5. Låt jäsa övertäckt med en bakduk ca 45 minuter.
  6. Knåda degen lätt på mjölat bakbord.
  7. dela degen i 2 delar och forma dem till runda bullar eller limpor. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
  8. Jäs med eller utan bakduk ca 30 minuter.
  9. sätt ugnen på 225°
  10. pudra lite mjöl över bröden och skär några skåror med en vass kniv.
  11. sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk samtidigt värmen till 200°.
  12. Grädda 35 - 40 minuter.
  13. Lät brödet svalna på galler med eller utan bakduk beroende på om man vill ha knaprig eller mjuk skorpa.
                                                         Lycka till ♥
 

Hallonbrownie

Publicerad 2012-09-19 19:47:00 i Tårtor / bakelser,

Ååå denna tårtan har jag vart sugen på att göra länge, och idag fick jag enledning ;)
tyvärr blev den lite torr, men den slank allt ner ändå..    det står att bottnarna ska vara inne 45 - 50 minuter men jag hade inne mina i ca 35 - 40 minuter  och dom blev ändå lite torra..  så nästa gång ska jag nog sänka värmen lite lite..
Hoppas ni provar och får ett lite bättre resultat ;)
 
 
Hallonbrownie   8 - 10 Bitar
 
Hallonbrowniebotten
225 g smör
200 g mörk choklad (70 %)
3 dl ljust muscovadosocker (löst packat i måttet)
1½ dl strösocker
4 stora ägg
4½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
100 g hallon, helst färska men det går även bra med frysta
 
  1. Värm ugnen till 175°.
  2. Smörj och mjöla två bakformar, 15 cm i diameter.
  3. Skär smöret i kuber och hacka chokladen grovt. Smält tillsammans på låg värme i en stor kastrull. Låt svalna.
  4. Vispa muscovadosocker, strösocker och ägg ljust och poröst, i ca 3 minuter.
  5. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en skål.
  6. Häll smör och chokladblandningen i äggblandningen och vispa till en jämn smet. Sikta ner de torra ingredienserna och rör tills smeten är slät. Fördela smeten i formarna. Jämna till ytan med hjälp av en sked. Tryck ner hälften av hallonen i varje botten.
  7. Grädda bottnarna i 45 - 50 minuter. 
 
Marängsmörkräm med hallon
4 stora äggvitor
2 1/3 strösocker (200 g)
250 g rumsvarmt osaltat smör
100 g hallon
ev. lite rosa pastafärg
 
  1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är ca 65° eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.
  2. Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.
  3. tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 3 - 5 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig - det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stundoch vispa sedan.
  4. Kör hallonen till puré i en mixer. Sila purén genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna.
  5. Blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn frosting. Tillsätt lite rosa pastafärg om du önskar en starkare färg.

      Sätta i hop tårtan

 

  1. Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar.
  2. Lägg den första bottenen på ett tårtfat eller tårtbricka. Bred ut ett jämnt lager hallonfrosting över bottnen. Upprepa tills du har använt tre av bottnarna. Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner.
  3. Bred ut ett tunt lager frosting över hela tårtan. Låt den stå i kylen i ca 20 minuter eller tills lagret har stelnat något.
  4. Lägg på ytteliggare ett lager med frosting tills tårtan är helt jämn. Ställ in den i kylen igen och gör under tiden chokladglasyren.
Chokladglasyr
100 g mörk choklad (70%)
50 g smör
 
 
Bryt chokladen i bitar och skär smöret i tärningar.
smält dem sakta i en kastrull. Låt svalna.
Glasyren ska tjockna något, men ändå vara rinnande.
 
      Dekoration
 
  1. Häll chokladglasyren ovanpå tårtan och låt den rinna ner över kanten. Använd eventuellt en vinkelpalett för att jämna till glasyren. Jobba snabbt så att den inte stelnar.
  2. Dekorera med ett eller flera hallon.
 
                                                                     Lycka till ♥

 

 
 

Cakepops blev barnens favorit :)

Publicerad 2012-09-08 10:26:00 i Godis,

Nya trenden är alltså cakepops, och hemma blev det genast en favorit hos barnen. Eftersom Oreo är en av Isabelles favorit kakor så valde jag att göra grunddegen på Oreo och Digestive.  Det gick fort och lätt att göra dom och jag lovar att det blir en ny tradition för vår familj att ha med på alla kalas och högtider framöver, dom går ju att göra i alla varianter och smaker.
Här kommer bilder och recept :)
Ps, Tack Alice för Inspirationen ;)



Cakepops
 
150 g Oreokex
150 g Digestive
200 g Philadelphia
Candy melts
strössel
 
  1. Mixa Oreokex och Digestive till små smulor.
  2. Tillsätt philadelphia osten.
  3. blanda till en jämn och fin deg.
  4. rulla till små bollar och sätt en cakepops pinne i varje boll.
  5. Ställ i kylen ca 20 min,
  6. smält sedan candy melts och doppa kakorna i det, och strö lite strössel över.

Klä dom i celofan och knyt en liten rosett runt pinnen :)

Lycka till :)

 

Ljust matbröd

Publicerad 2012-09-03 13:11:43 i Bröd,

Så var det ny vecka igen, riktigt blåsigt ute, så vi har vart inne hela dagen och grejat,
Ikväll blir det god purjolökssoppa, och ett gott ljust matbröd till.  Bakade det på förmiddagen, det var enkelt men det tog lite tid,och resultatet var verkligen jätte gott. Som vanligt får ni lite bilder och receptet :)
 

Ljust matbröd  ( 2 st bröd limpor)
 
50 g Jäst
5 dl Vatten
50 g Smör eller Magarin
2 tsk Salt
14 dl Vetemjöl ( spara ca 1 dl till utbakning)
 
  1. Värm vatten och smör/magarin till 37*
  2. Smula ner jästen, blanda med lite av degspadet tills jästen löst sig helt, blanda i resten av degspadet.
  3. Tillsätt salt och mjöl (spara 1 dl till utbakningen)
  4. Blanda i en köksassistent i ca 5 minuter, tills det blivit en smidig deg. Degen blir ganska lös och kletig.
  5. Låt jäsa under en bakduk ipå en dragfri rumstempererad plats i 30 minuter
  6. Knåda degen på mjölat bakbord, dela i 2 delar och forma till bröd limpor. Lägg brödlimporna på  smorda plåtar (eller med bakplåtspapper) med skarven nedåt.
  7. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
  8. Förvärm ugnen till 200* och ställ en ugnsäker form med lite vatten på botten av ugnen.
  9. Pensla bröden snabbt med kallt vatten. skär några snedda skåror i ytan med en vass kniv.
  10. Grädda på näst nedersta falsen i ugnen i ca 40 minuter tills brödet låter ihåligt när man knackar lätt på undersidan.
  11. Låt svalna på galler utan duk, så bevaras den spröda skorpan.
Lycka till!
 
 

Frukostbröd

Publicerad 2012-09-02 11:25:13 i Bröd,

Godmorgon ♥
 
Söndagar är så härliga, riktiga slappar dagar ;)
Idag började jag och Ellinor morgonen med att baka bröd, riktigt myspys i köket :)
Vi gjorde ett av barnens favorit bröd, Långpannebröd.. Det är såå enkelt att göra..
här kommer lite bilder och receptet :)


Långpannebröd
 
3 dl Havregryn
6 dl Mjölk
50 g Jäst
1 dl Matolja
1 msk socker
1½ tsk salt
12 - 13 dl Vetemjöl / Rågsikt
(Garnera ev. med Havregryn eller Solroskärnor
 
  1. Blanda havregryn och 3 dl mjölk i en skål, låt svälla ca 5 minuter
  2. Smula ner jästen i blandningen.
  3. Värm matoljan och resten av mjölken till 37*
  4. Häll den ljumna mjölken över havreblandningen, blanda väl och se till så att jästen löser sig riktigt.
  5. Tillsätt resten av ingredienserna blanda till en jämn deg.
  6. Låt jäsa under en bakduk i 30 minuter.
  7. kavla ut degen i en mjölad långpanna, skär med en mjuk kniv så stora brödbitar du vill ha,
  8. strö ev. över solroskärnor eller havregryn.
  9. Låt jäsa under en bakduk i 30 minuter.
  10. Grädda mitt i ugnen på 225* - 250 *  i 20 minuter
 
Lycka till ♥
 
 

Kladdkaka med smak av after eight

Publicerad 2012-09-01 21:47:08 i Kakor ,

Hallå igen :)
 
Ikväll blev det lite enkelt lördagsmys, vi har vart borta hela dagen och kände inte att vi hade tid att stå länge i köket.
Kladdkaka är en god men väldigt enkel kaka att göra, den finns säkert i tusen olika varianter.
Jag tänkte dela med mig av detta mumsiga recept.
 
 
 
Kladdkaka med smak av after eigh
 
100 g smör el. magarin 
2 st ägg
2½ dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2 dl vetemjöl
8 - 10 after eight bitar
(florsocker)
 
  1. Sätt ugnen på 175*.
  2. Smöra en form med löstagbar kant.
  3. Smält smöret, låt svalna.
  4. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
  5. Tillsätt vaniljsocker, kakao och mjölet varva med smör och vispa till en jämn smet.
  6. häll upp smeten i formen och stick ner after eight bitarna.
  7. Grädda i 13 - 15 min
  8. pudra ev. lite florsocker över den avsvalnade kakan
Serveras med Glass eller Grädde.
 
Lycka till ♥
 
 
 

Regnbågstårta

Publicerad 2012-09-01 00:27:00 i Tårtor / bakelser,

Nu äntligen ska jag samla ihop mina recept, provbaka massa nytt och dela med mig till er :)
det blir nog en hel del mumsig, men vissa saker kan kanske bli en utmaning. 
Tänkte ge ett smakprov direkt, eftersom våra tjejer här hemma nyss har fyllt år så har det ju blitt en del mumsigt, Jag gjorde en Regnbågs tårta (Recept hämtat från "Lomelinos tårtor") den va en fröjd för ögat men lite klurig att göra..
 
 

 Regnbågstårta 8-10 Bitar
 
Regnbågsbottnar
125 g rumsvarmt smör
3½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 dln vetemjöl
1 msk bakpulver
2½ dl mjölk (3%)
3 stora äggvitor
rosa pastafärg (finns bla.att köpa på butiken pyssla mera)
 
Vaniljsirap
½ dl strösocker
½ dl vatten
¼ tsk vaniljpulver
 
Marängfrosting
5 stora äggvitor
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
 
Regnbågsbottnar
  1. Värm ugnen till 175*.
  2. Smörj och mjöla 5 bakformar (grädda dock högst 3 formar samtidigt), ca 15 cm i diameter, eller baka i omgångar i samma form.
  3. vispa smör, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt.
  4. blanda mjöl och bakpulver i en skål.
  5. tillsätt mjölblandningen och mjölken i omgångar till smörsmeten. vispa till en jämn smet.
  6. vispa äggvitorna till ett fast skum i en torr och ren skål.
  7. vänd försiktigt ner lite i taget av äggvitorna i smeten. Fördela smeten jämt i fem olika skålar. Lämna en skål med ofärgad smet och färga resten i olika starka nyanser av rosa (eller önskad färg). Använd så kallad pasta pastafärg och inte karamellfärgeftersom den gör att smeten blir för lös.
  8. Grädda bottnarna i de fem formarna eller i samma form i omgångar i 25 - 30 min.

 

Vaniljsirap

  1. Blanda socker, vatten och vaniljpulver i en kastrull.
  2. Koka upp och låt sjuda i cirka 10 minuter. Låt svalna
 
Marängfrosting
 
1. Häll äggvitor, socker och vaniljsocker i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65* eller sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.
2. Vispa blandningen med elvisp eller med hjälp av en köksassistent till en fluffig och vit marängsmet. Vispa ända tills du har en sval och tjock smet, vilket kan ta upp till 10 minuter.
 
Sätta ihop tårtan
  1. Lägg den första botten på ett tårtfat eller en tårtbricka. Börja med det ofärgade eller det starkast färgade lagret längst ner, vilket du vill. pensla på vaniljsirap och bred på ett tunt lager marängfrosting. upprepa tills du har använt alla bottnarna.
  2. Lägg på ett tunt lager marängfrosting över hela tårtan och låt stelna en stund i kylen, i 10-15 minuter.
  3. Lägg på ett tjockt lager frosting över hela tårtan. Gör vågmönstret genom att trycka till frostingen med en vinkel palett eller sked.
  4. Dekorera med en eller flera vimplar av grillpinnar och fint färgat papper.
(Jag strödde även på små ätbara glitter stjärnor som jag har inhandlat påbutiken  pyssla mera, etage trollhättan)
 
 
Lycka till .
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Min lilla rosa kakburk

Hej! Wibecke heter jag som skriver i den här bloggen, och här har jag tänkt att dela ett av mina största intressen Bakning :) Jag älskar att exprementera och att utmana mig själv.. och jag hoppas jag kan inspirera andra till att börja baka :)

myTaste.se

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela