minlillarosakakburk.blogg.se

Jag Älskar att baka, det blir allt från småkakor och bröd till bakelser och tårtor, I min lilla rosa kakburk har jag tänkt att samla min godaste recept.

Ljust matbröd

Publicerad 2012-09-03 13:11:43 i Bröd,

Så var det ny vecka igen, riktigt blåsigt ute, så vi har vart inne hela dagen och grejat,
Ikväll blir det god purjolökssoppa, och ett gott ljust matbröd till.  Bakade det på förmiddagen, det var enkelt men det tog lite tid,och resultatet var verkligen jätte gott. Som vanligt får ni lite bilder och receptet :)
 

Ljust matbröd  ( 2 st bröd limpor)
 
50 g Jäst
5 dl Vatten
50 g Smör eller Magarin
2 tsk Salt
14 dl Vetemjöl ( spara ca 1 dl till utbakning)
 
  1. Värm vatten och smör/magarin till 37*
  2. Smula ner jästen, blanda med lite av degspadet tills jästen löst sig helt, blanda i resten av degspadet.
  3. Tillsätt salt och mjöl (spara 1 dl till utbakningen)
  4. Blanda i en köksassistent i ca 5 minuter, tills det blivit en smidig deg. Degen blir ganska lös och kletig.
  5. Låt jäsa under en bakduk ipå en dragfri rumstempererad plats i 30 minuter
  6. Knåda degen på mjölat bakbord, dela i 2 delar och forma till bröd limpor. Lägg brödlimporna på  smorda plåtar (eller med bakplåtspapper) med skarven nedåt.
  7. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
  8. Förvärm ugnen till 200* och ställ en ugnsäker form med lite vatten på botten av ugnen.
  9. Pensla bröden snabbt med kallt vatten. skär några snedda skåror i ytan med en vass kniv.
  10. Grädda på näst nedersta falsen i ugnen i ca 40 minuter tills brödet låter ihåligt när man knackar lätt på undersidan.
  11. Låt svalna på galler utan duk, så bevaras den spröda skorpan.
Lycka till!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Min lilla rosa kakburk

Hej! Wibecke heter jag som skriver i den här bloggen, och här har jag tänkt att dela ett av mina största intressen Bakning :) Jag älskar att exprementera och att utmana mig själv.. och jag hoppas jag kan inspirera andra till att börja baka :)

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela