minlillarosakakburk.blogg.se

Jag Älskar att baka, det blir allt från småkakor och bröd till bakelser och tårtor, I min lilla rosa kakburk har jag tänkt att samla min godaste recept.

Deg till pepparkakshus

Publicerad 2012-11-27 21:35:07 i Jul,

Nu är det snart dags att börja med hus bak. funderar fortfarande på vad det ska bli för hus iår vi har haft allt från Eifeltornet till vårt eget hus, pepparkaks hus är en självklarhet för mig, Min morfar var konditor och bakade  hus till oss med belysning i :)  när julen närmade sig slutet så samlades vi runt mormor och morfars köksbord och fick vara med och riva det fina konstverket :)  Jösses vilka underbara minnen ♥
Här kommer ett bra recept på pepparkaks hus.
 
1½ dl socker
1 dl ljus eller mörk sirap
50 g smör eller magarin
½ msk malen kanel
½ msk malen ingefära
½ msk malda kryddnejlikor
1½ dl mjölk
½ msk bikarbonat
8 - 9 dl vetemjöl
 
  1. Blanda socker, sirap och fett i en kastrull. värm tills fettet smält. Tillsätt kryddor och mjölk och låt blandningen kallna.
  2. blanda bikarbonat och mjöl och tillsätt den kalla blandningen, arbeta ihop till en fast och smidig deg, svep in degen i folie och låt den vila i kylskåp minst ett dygn.
  3. rita mallar på ett rutat papper, ( detta sköter johan, så om ni vill ha tips får ni be honom ;) )
  4. sätt ugnen på 175ºc
  5. knåda degen på mjölat bakbord till en smidig deg, kavla ut tills degen är 2 - 3 mm tjock, provbaka gärna en kaka. om kakan flyter ut tillsätt lite mer mjöl.
  6. grädda i mitten av ugnen.

Gräddnings tid:

större delar: 10 - 15 minuter

Mindre delar 5 - 7 minuter

 

Lycka till ♥

 

                 

Pepparkaksdeg

Publicerad 2012-11-26 22:21:40 i Jul,

Nu är jul känslorna på riktigt, julens första pepparkaksdeg är bakad och medans den knådades i assistenten så passade jag på att njuta av lite glögg och julmusik. Jösses va jag älskar julen. det är den absolut bästa tiden på året. I morgon när alla barnen är hemma från dagis och skola då är degen färdig för att bakas ut. 
 
 
Det blir ca 250 pepparkakor.
 
300 g smör
5 dl socker
1 dl ljus eller mörk sirap
1 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 msk malda kryddnejlikor
2 tsk kardemumma, stött eller mald
1 msk bikarbonat
2 dl vatten
1½ liter (900 g) vetemjöl
 
  • Rör rumsvarmt smör,socker och sirap smidigt
  • Rör ner kryddorna och bikarbonaten, tillsätt vattnet och sedan mjölet
  • Låt ligga övertäckt i kylskåp minst 1 dygn
  • Tryck ut pepparkakor och grädda i mitten av ugnen på 200 - 225ºc i 4 - 5 minuter
 
Lycka till ♥

Chokladfudge tårta

Publicerad 2012-11-24 19:48:00 i Tårtor / bakelser,

Lördags middagen avslutades med en mumsig chokladfudge tårta, lilla Ellinor hjälpe till med baket hon verkligen älskar att hjälpa till i köket :)  hon vill vispa och smaka och smaka och vispa lite till ;)  hoppas det håller i sig länge..
 Här är resultatet..
 
Glasyren skulle nog ha kokat 2 min till och kakan skulle ha svalnat lite mer innan glasyren häldes på ;) men god det var den iallafall :)
 
här är receptet:
 
150 g smör
2 st ägg
2½  socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kallt kaffe
1½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk bakpulver
 
Glasyr:
 
1½ dl vispgrädde
1½ dl socker
2 msk ljus sirap
100 g mörk choklad ( 70%)
75 g smör
 
Garnering:
kakao
 
  • Sätt ugnen på 175ºc
  • smält smöret och låt det svalna.
  • Vispa ägg socker och vaniljsocker poröst, tillsätt kaffe
  • Sikta i mjöl kakao och bakpulver. rör i det smälta smöret
  • Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 20 min, låt kakan svalna i formen
  • Blanda grädde, socker´, sirap och choklad i en kastrull, låt det koka under omrörning i några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på kakan och låt den kallna.
  • Pudra över kakao.
 
Lycka till ♥
 

Choklad fudge

Publicerad 2012-11-20 20:29:48 i Godis, Jul,

Nu börjar julkänslorna krypa runt här på Drevenhills, tänk om 2 veckor är det Advent!!  jösses vad jag längtar!
Nu blir det mycket bakande en tid fram över, med goda jul bröd och massa gott godis :)
Idag bakade jag en chokladfudge, såå himla god ;)  
 
 
ca 60 st.
 
1 ½ dl kakao
5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 krm salt
2 dl vispgrädde
25 g smör
 
  • Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. låt alltsammans koka på ganska stark värme utan lock tills smeten är simmig 20 - 30 minuter. rör i massan då och då.
  • pröva att fudgen är färdig genom att göra ett kul prov, (häll lite smet i kallt vatten, går det att rulla en kula av det då är det färdig kokat. kokar man med termometer skall den visa 120ºc
  • forma en låda av aluminium folie 20x20cm och smörj den eller lägg bakplåts papper i en liten ungsform.
  • häll upp massan i en skål och vispa, gärna med elvisp. tills smeten är tjock.
  • häl upp massan i formen och låt stelna.
  • skär i bitar, små bitar smakar bäst då den är väldigt söt.
 
Lycka till ♥

Jordgubbs saft

Publicerad 2012-11-20 20:10:08 i Saft / sylt,

Nu rensas frysen från bär för att fyllas inför julens alla mysiga kvällar.  så idag har jag kokat jordgubbs saft.
Denna varianten innehåller mycket socker men men den är ju iallafall helt fri från konserveringsmedel och lightprodukter ;)  med andra ord väldigt barn vänlig....
 
Receptet ger drygt en liter saft.
 
2 liter jordgubbar
4 dl vatten
6 dl socker per liter avrunnen saft
 
  • Börja med att skölja jordgubbarna
  • koka upp vattnet och lägg i bären. sjud ca 15 minuter. Mosa bären då och då mot grytans kant.
  • Häll bärmassan i en silduk och låt den självrinna i ca 40 minuter.
  • Mät saften och koka upp den i grytan. Tillsätt sockret och låt saften koka ytteligare i 5 - 10 minuter.
  • skumma väl.
  • Häll upp saften på väl rengjorda heta flaskor och förslut genast. Förvara svalt.
 
Lycka till ♥
 
 

Kokos toppar

Publicerad 2012-11-19 07:15:13 i Kakor ,

Detta är verkligen en riktig socker kick ;)  men med mörk choklad och lite kaffe till blir det en riktig delikatess :)
receptet ger ca 50 ´kokos toppar
 
 
Ingredienser:  
 
200 g vatten
3 g agar agar
200 g vatten
450 g socker
100 g glykos180 g äggvita ( ca 6 st)
50 g socker
ett par droppar citronsaft
 
Till doppning:
400 g mörkchoklad ( 56%)
 
200 g riven kokos att rulla dom i.
 
Jag använde mig av smörgås rån  som botten.
 
  • Värm vattnet till 35 - 40 º och vispa ner agar agar med elvisp. täck över med plast och låt svälla i minst 30 minuter.
  • Koka upp agar-agar lösningen i en liten kastrull under omrörningmed visp och ställ åt sidan.
  • väg upp vatten, 450 g socker och glykos i en liten kastrull och koka upp på spisen. skumma sockerlagen med en liten tesilså att eventuella orenheter försvinner.
  • Doppa en pensel i kallt vattenoch pensla inuti kastrullen då och då för att få en kristallfri sockerlag. koka till 110º, häll i agar-agar-lösningen i koket och ta kastrullen av plattan.
  • häll äggvita, 50g socker och citronsaften i en absolut ren bunke av glas eller metal och vispa till en fast maräng med elvisp på mellan hastighet.
  • sätt kastrullen på spisen igen och koka ständigt under nedtvättning av kastrullens kanter till 116º
  • häll den varma sockerlagen ner i marängenunder konstant vispning och vispa ytteligare i 5 minuter.
  • fyll skummassan i en spritspåse med en stor slät tyll och spritsa små "bollar" sprittsa dom  på små runda smörgåsrån eller direkt på bakplåtspapper. Låt dom stelna i ett par timmar.
  • smält chokladen i vattenbad, doppa topparna och rulla dom sedan i kokos.
 
Lycka till ♥

Kanelbullar

Publicerad 2012-11-19 06:48:00 i Bullar,

Inget slår väl kanelbullar och mjölk, många barndoms minnen väcks :)

 
Recept:

150 g rumstempererat smör

 5 dl mjölk

50 g jäst

½ tsk salt

1 - 1½ dl socker

1 ½ tsk kardemummakärnor eller 2 tsk malen kardemumma

ca 1,3 liter mjöl

Fyllning:

100 g smör

1 dl socker

2 tsk kanel

Pensling och garnering:

1 ägg

pärlsocker

  • Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken, värm till 37°C
  • Lös upp jästen i en bunke med lite av degspadet,
  • tillsätt resten av degspadet och sedan salt, socker nystött eller malen kardemumma och ca 2/3 av mjölet
  • arbeta så att degen blir blank och smidig
  • tillsätt ytteligare mjöl men spara 1-2 dl till utbakningen.
  • degen är färdigarbetad när den släpper från bunkens kanter
  • täck med bakduk, jäs till dubbel storlek ca 30 - 40 min
  • arbeta degen några min i bunken
  • lägg upp degen på mjölat bakbord knåda i resten av mjölet.
  • dela degen mitt i tu,
  • kavla varje del till rm rektangulär platta
  • rör samman ingredienserna till fyllningen, bred ut den på degen, rulla samman och skär i jämn stora bitar,
  • lägg dom med snitt ytan uppåt i pappersformar eller på bakplåts papper.
  • jäs under bakduk till dubbelstorlek ( ca 30 - 40 min)
  • pensla med ägg och strö på pärlsocker.
  • Grädda mitt i ugnen 8 - 10 min.

 

Lycka till ♥

Prinsess Muffins

Publicerad 2012-11-19 06:20:52 i Muffins,

 
Mmm detta är verkligen barnens favorit, man kan variera dessa  i oändlighet ;)
Jag har valt att smaksätta med lite hallon eftersom candy melts är väldigt sött.
 
 
Recept:
 
100 g smör
2st ägg
1 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk (3%)
skalet av en citron
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
mosade hallon
candy melts
strössel
 
  •  Sätt ugnen på 175 grader 
  • Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
  • Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
  •   Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i muffinssmeten.
  •  Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
  • Klicka ut smeten i formarna och lägg ev i lite hallon i varje form.
  • Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills dina muffins är är gyllenbruna
  • Låt muffinsen svalna något,
  • Toppa muffinsen med candy melts och strössel..
 
Lycka till ♥

 

 

 
 
 
 

Om

Min profilbild

Min lilla rosa kakburk

Hej! Wibecke heter jag som skriver i den här bloggen, och här har jag tänkt att dela ett av mina största intressen Bakning :) Jag älskar att exprementera och att utmana mig själv.. och jag hoppas jag kan inspirera andra till att börja baka :)

myTaste.se

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela