minlillarosakakburk.blogg.se

Jag Älskar att baka, det blir allt från småkakor och bröd till bakelser och tårtor, I min lilla rosa kakburk har jag tänkt att samla min godaste recept.

Chokladpraliner med en ljus chokladmousse med smak av kaffe och sheridan´s

Publicerad 2013-01-27 19:00:00 i Godis,

Choklad praliner är såå mumsigt, jag ska jobba i natt och tänkte överraska dom andra i natt personalen :)   
choklad kan faktiskt vara lite klurigt att arbeta med, det är lätt att det skär sig när man tillsätter andra ingerdienser, så därför är det viktigt att ha rätt temperatur.
 
 
 
Till dessa chokladpraliner behöver man en gjutform, det finns att köpa i vissa matbutiker, pysselbutiker eller på internet, 
 
smält mörk choklad och häll i formen, låt stelna en liten stund och vänd sedan upp och ner på formen och låt överflödig choklad rinna ur. ställ kallt och låt stelna.
 
Choklad mousse
 
100g ljus choklad
2 äggulor
3msk florsocker
½ dl starkt kaffe
2½ dl vispgrädde
ev sheridan´s
 
  • smält chokladen, låt svalna till ca 40º
  • tillsätt ägg, ett i taget och blanda, ( äggen är bäst om dom är rumstempererade) För kalla ägg gör så att chokladen stelnar)
  • tillsätt kaffe och florsocker och och ev lite sheridan´s och blanda väl,
  • vispa grädden tills den blir lite toppig, blanda i den i chokladen och ställ kallt i minst 1 timma.
  • ta ut pralinskalen och fyll med moussen, 
  • lägg ett lager mörk choklad över gjutformen, och stryck ut och skrapa av resterande choklad.
  • ställ kallt en stund
  • tryck ut chokladpralinerna, bjud vänner och njut :)
 
 
                                                         Lycka till ♥
 
 

Hallonkaka

Publicerad 2013-01-26 14:52:15 i Kakor ,

Nu är jag inne på hallon, jag tycker hallon ger en fräsch smak och är gott efter en mustig middag.
Denna kakan kan göras i vilken smak man vill, på sommaren brukar jag göra den med äpplen och strö över lite socker och kanel. 
 
 
 
Hallonkaka 
 
125g smör
1½ dl socker
2 ägg
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2msk mjölk
ev lite vanilj pulver
Hallon (eller de bär eller frukter man har hemma)
  • Smörj och bröa n rund form med löstagbar kant. ( ca 24cm i diameter)
  • Smält smöret och låt det svalna.
  • Rör smöret pösigt med sockret.
  • Tillsätt ett ägg i taget och därefter mjölet, bakpulvret samt mjölk.
  • Häll smeten i formen, tryck ner hallon efter smak
  • Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30 - 40 minuter.
 
Servera kakan med vaniljsås eller glass ;)
 
 
                                                      Lycka till ♥
 

macarons med hallon

Publicerad 2013-01-25 22:50:31 i Kakor ,

Om man är sugen på nått sött, ja då är macarons helt perfekt. Jag skulle nog säga att macarons är en blandning mellan biskvi och maräng. Och dom är godast när dom är lite sega,
 
 
 Macarons
 
4st ägg
0,5 dl strösocker
150g skållad och malen sötmandel
4dl florsocker
röd hushållsfärg
 
 
Hallon smörkräm
 
100g mjukt smör
1,5 dl florsocker
1tsk vaniljsocker
1st äggula
2-3 msk rårörda hallon
ev röd hushålls färg
 

        Gör så här:

  • Skålla och mal mandeln.
  • Sätt ugnen på 150ºC.
  • Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand.
  • Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.
  • Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker, droppa i några droppar hushållsfärg.
  • Sprittsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar (som femkronor) på bakplåtspapper.
  • Låt kakorna vila på plåten ca 15 minuter för att förhindra att dom spricker i ugnen.
  • Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de ska vara lite mjuka i mitten.
  • Dra bort bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.
 
           Smörkräm:
 
  • Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.vispa ner äggulan.
  • tillsätt hallonen och ev lite röd hushållsfärg.
  • klicka ut smörkrämen på undersidan av 25 st av kakorna.
  • Lägg resten av kakorna över som lock.
 
                                                                  Lycka till ♥
 

 

          

Vinter Cakepops

Publicerad 2013-01-13 17:07:31 i Godis, Jul,

Snögubbar på pinne, med pepparkaks smak.  dom är inte så svåra att göra men man behöver något stadigt att ställa dom i eftersom man staplar bollarna på varandra och innan dom stelnat så glider dom lätt på sne.., Johan fixade en träbit med hål för varje pinne,
 
 
Cakepops
 
300 g pepparkakor ( eller annan hård kaka)
200 g Philadelphia 
Candy melts
Choklad
marsipan
  • Krossa kakorna till små små smulor, blanda med philadelphia
  • Forma till små bollar ( till kroppen kan man göra lite större och huvudet lite mindre)
  • stick en pinne i varje kula som ska föreställa kropp
  • doppa i candymelts och låt stelna,
  • doppa de mindre bollarna i candy melts och placera över den större, var noga med att pinnen står rakt. Låt stelna
  • smält choklad och spritsa ut ögon, näsa,mun och knappar,
  • Gör små mössor av marsipan, limma fast med lite smält choklad
 
                                                                       Lycka till ♥

Marmorerade chokladhjärtan med vit konjaksganache

Publicerad 2013-01-12 14:43:39 i Godis,

Dessa små praliner var en utmaning i sig att göra, men jag gillar ju utmaningar ;)    Man behöver en gjut form och om man vill ha marmorerad eller färgad choklad så finns en special färg att köpa, jag har använt mig av Candy colors och det finns att köpa bla, på pyssla mera.
 
 
konjaks ganache
3 dl vispgrädde
200g vitchoklad
konjak el konjaks essens 
värm grädden låt den inte koka uten ta bort den från plattan precis innan.
lägg i chokladen och smaka av med konjak.
låt stelna gärna 1 dygn
 
 
Choklad form
150 - 200 g vitchoklad
candy colors
 
smält chokladen i vattenbad eller i micron,men spara lite till bottnarna. ( eftersom vit choklad innehåller mycker socker är den väldigt lätt att bränna)
marmorera chokladen genom att droppa några droppar färg och dra runt med en tunn sticka.
häll chokladen i formen lått stå någon minut och vänd formen så överflödig choklad rinner ut ,för tjockare skal låt stå lite längre.
ställ i kyl gärna några timmar så choklad skalet stelnar ordentligt.
häll i ganachen  i choklad formarna men inte ända upp, smält resterande chokladen och fyll igen pralinerna, skrapa av chokladformen och ställ i kylen eller frysen någon timme,
vänd formen och tryck ut choklad pralinerna,  förvara i kylen!!!
Njut ..
 
                                                                          Lycka till ♥

Tunnbröd

Publicerad 2013-01-12 14:07:35 i Bröd, Jul,

Nu har jag haft ett långt uppehåll i bloggandet,  det betyder att det har bakats mer här hemma ;)  Har tänkt att lägga ut det mesta av vad som bakades under december månad, det mesta är julgodis men det passar lika bra till fredags myset ;)    Tunnbröd är ett väldigt enkelt och gott bröd, men observera att det är tids krävande.
 
 
Tunnbröd
 
300 g magarin
100 g jäst
3 msk socker
1 l mjölk
1 ½ tsk salt
ca 1 pkt mjöl
 
  • Smula jästen
  • Smält magarin, blanda i mjölken, häll lite av mjölblandningen över jästen så den löser sig.
  • tillsätt resten av mjölken, socker och salt, häll i det mesta av mjölet och arbeta degen hårt.
  • Låt jäsa 60 minuter
  • Gör små bullar och lägg på plåt, låt jäsa 45 minuter 
  • Kavla ut små tunna "tekakor", kavla sedan med naggkavel. ( kavla inte ut fler än det får plats att grädda åt gången)
  • Grädda tunnbröden i 225 - 250°c i ca 5 min
  • Jag brukar använda mig av ett rent diskställ som "torkställning"

Om

Min profilbild

Min lilla rosa kakburk

Hej! Wibecke heter jag som skriver i den här bloggen, och här har jag tänkt att dela ett av mina största intressen Bakning :) Jag älskar att exprementera och att utmana mig själv.. och jag hoppas jag kan inspirera andra till att börja baka :)

myTaste.se

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela