minlillarosakakburk.blogg.se

Jag Älskar att baka, det blir allt från småkakor och bröd till bakelser och tårtor, I min lilla rosa kakburk har jag tänkt att samla min godaste recept.

Grahamsbullar

Publicerad 2013-03-27 07:02:00 i , Bröd,

Idag ska vi på utflykt till Innovatum, och medtagen fika är en självklarhet :)  Färska hembakta grahamsbullar  hamnar i vår picknick korg tillsammans med massa annat gott :)
 
 
detta receptet ger 20 små matbullar,
 
50 g jäst
50 g smör
4 dl mjölk (3%)
2 tsk salt
1 msk socker
3 dl grahamsmjöl
¾ dl vetegroddar
5½ - 6½ dl vetemjöl
 
  • Smula ner jästen i en bunke.
  • Smält smöret, tillsätt mjölken och vär till 37ºC
  • Lös jästen med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och alla andra ingredienser, spara lite mjöl till utbakningen.
  • Arbeta degen smidig i en köksmaskin. 
  • Låt jäsa underbakduk 30 minuter.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda degen lätt och dela den i 4 delar, dela sedan den i 5 delar. (varje bit väger ca 50 g)
  • forma bitarna till bollar, lägg på plåtar med bakplåtspapper, pudra över lite mjöl och låt jäsa ytteligare 30 minuter.
  • Grädda bröden mitt i ugnen i 7 - 9 minuter på 225ºC
  • Låt dom svalna, 
                                                                  Lycka till ♥
 

Chokladtårta med kokostosca

Publicerad 2013-03-26 19:53:02 i , Tårtor / bakelser,

Lite Tisdags mys när Evelina och Andreas kom förbi :)  Super smarrig chokladtårta, 
 
 
 
 
Chokladbotten:
 
175g smör, rumsvarmt
3dl socker
1dl kakao
½dl ljus sirap
½krm salt
3 ägg
1½dl vetemjöl
 
Kokostosca
 
50g smör
2msk ljus sirap
2msk mjölk
¾dl socker
1 msk mjöl
100 g kokosflingor
 
Garnering:
kokos 
chokladrosor
eller något annat man tycker är fint :)
 
  • Sätt ugnen på 175ºC
  • Vispa smör och socker tills det blir vitt, tillsätt kakao, sirap och salt. Vispa i äggen och mjölet
  • Häll smeten i en rund form med avtagbar kant.
  • Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30min.
  • Smält smöret till kokostoscan. Blanda i sirap, mjölk, socker, och mjöl. Vispa ihop. Rör i kokosflingorna. Bred ut toscan på kakan och grädda ytteligare 10 minuter till.
  • Dekorera ev tårtan med lite kokosflingor och några chokladrosor.
  • Servera Chokladtårtan ljummen med lite vispad grädde till.
 
                                                      Lycka till 

Wienerbröd

Publicerad 2013-03-25 08:58:00 i Bullar,

Nu har jag äntligen vågat mig på att baka wienerbröd, det var många moment att göra men himla kul och väldigt mumsigt..
 
 
En wienerbrödsdeg bör vara så sval som möjligt, använd kylskåpskalla ingerdienser, kyl gärna mjöl och kavel också.  
 
 
 
 
 
Wienerbrödsdeg:
 
300 g Smör
50 g jäst
2 ½ dl kall mjölk
1 ägg
½ tsk salt
2 msk socker
ca 8 dl vetemjöl
 
Mandelmassa:
150 g mandelmassa
½ äggvita
 
Vaniljkräm:
 
2 msk vetemjöl
2 ½ dl mjölk
1 ägg
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker
 
Pensling
äggvita eller ägg
 
Garnering
 
1 dl florsocker
ca 1 msk vatten
 
 
  • Ta fram smöret ur kylskåpetoch skär det i 10 skivor. lägg dem i rumstemperatur på ett bakplåtspapper.
  • Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen är upplöst. Blanda i ägg, salt socker och en del av mjölet. spar resten till utbakningen. Arbeta samman degen snabbt. Låt den vila i kylskåp i 10 minuter.
  • Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till en platta, 30 x 40 cm. Lägg smöret på ena deghalvan så att den ligger 2-3 cm innanför degkanten. Vik upp kanterna över smöret och därefter den fria deghalvan. nyp samman kanterna.
  • Mjöla bakbordet lätt vrid degen ¼ varv kavla ut degen. den "stängda" delen ska vara vänd mot den som kavlar. Kavla försiktigt. Degen får inte spricka. Kavlar man för hårt och för länge blir bröden platta och hårda.
  • Vik degen i 3 delar på längden. Vrid den ¼ varv
  • Kavla ut den till drygt 1 cm tjocklek. Den "stängda" delen ska vara vänd mot den som kavlar. Vik den i 3 delar. Låt den vila i kylskåpet i 10-15 minuter.
  • Kavla ut degen på nytt till drygt 1 cm tjocklek. Dela den mitt itu. Låt delarna ligga i kylskåpet 15 minuter.
  • Gör under tiden vaniljkrämen, Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och de övriga ingerdienserna utom vaniljsockret. Sjud krämen tjock under omrörning. Låt den kallna. Tillsätt vaniljsockret.
  • Rör ut mandelmassan smidigt med lite äggvita.
  • Kavla ut de båda degbitarna till fyrkanter 36 x 36 cm. Skär dem i bitar, 9x9 cm. 
  • Lägg en klick mandelmassa i mitten på dem. vik upp hörnen och tryck till ordentkigt. Lägg på en klick vaniljkräm. Jäs Wienerbröden .1 - 1½ timme på sval plats.
  • Grädda mitt i ugnen 7-10 minuter. Låt Wienerbröden kallna. Glasera dem tunt med sockerglasyr.
 
                                                                Lycka till ♥
 
 

Chokladsnurror

Publicerad 2013-03-25 07:45:58 i

Detta var barnens favorit, kul att göra och himla mumsiga var dom också ;)
 
 
4 ½ dl vetemjöl
½ dl socker
200 g smör (rumsvarmt)
 
Smaksättning
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
 
  • Sätt ugnen på 200ºC
  • Blanda ihop mjöl, socker och smör i en bunke till en smidig deg.
  • Dela degen i två bitar och tillsätt vaniljsocker i den ena degen och kakao i den andra.
  • Kavla ut de båda degarna till avlånga plattor, ca 21 x 34 cm. Lägg den ena degen på den andra och rulla ihop dem på längden.
  • Låt rullen ligga kallt en stund, annars är det svårt att skära snygga skivor.
  • Skär rullen i 3-4 mm tjocka skivor med en riktigt vass kniv. Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda kakorna mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt dem svalna på ett galler.
 
                                                             Lycka till ♥

Frukost gifflar

Publicerad 2013-03-25 07:16:30 i , Bröd,

Till våran söndags frukost blev det dessa goda giffla, himla lättbakade och väldigt goda.
 
 
125 g smör
75 g jäst
2½ dl mjölk
1 tsk salt
1 msk socker
7-8 dl vetemjöl
 
Pensling & garnering
1 ägg
vallmofrön
  • Smält smöret och låt det svalna
  • Smula ner jästen i en bunke, värm mjölken till 37º. Lös upp jästen med lite av mjölken och häll sedan på resten.
  • Tillsätt smör, salt och socker samt det mesta av mjölet. Knåda degen väl så att den blir slät och smidig samt släpper från bunken. Låt degen jäsa under bakduk, till dubbel storlek, ca 20 min.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i två delar. Kavla utt varje deg till en rund platta, ca 40 cm i diameter. Dela varje rundel i 6 lika stora trekanter. Rulla ihop varje trekant från den breda delen.
  • Lägg bröden med spetsen nedåt så att den låses fast, på en plåt med bakplåtspapper. Böj ändarnalite mot mitten så att giffeln bildar en lätt böj.
  • Sätt ugnen på 225º. Låt gifflarna jäsa under bakduk i ca 20 - 30 minuter.
  • Pensla bröden med uppvispat ägg och strö på vallmofrön. Grädda gifflarna näst längst ner i ugnen i 12 - 15 minuter. Låt svalna på galler.
  • Gifflarna är godast nybakade men de går även att frysa.
 
                                                     Lycka till ♥

Hallon cupcake

Publicerad 2013-03-23 18:15:00 i ,

Riktigt smarriga små bakverk det är precis vad man ska njuta av en lördag ;)  
Frostingen var lite klurig att få till men med lite trixande så fick jag den där hallon randen som jag ville ha ;)  
Visst känns det lite cirkus och vår över dom!!
 
 
 
Muffins (8st stora)
 
100g magarin
2st ägg
2 ½ dl socker
1 ½ tsk vaniljsocker
1krm salt
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ dl mosade hallon 
 
Frosting:
 

200g Philadelphia 
4dl florsocker
½-1dl mosade hallon
 
  • Smält magarin och låt det svalna
  • Vispa ägg och socker poröst, tillsätt de övriga ingredienserna. Blanda tillsist i magarin och hallon
  • Fördela smeten i stora muffinsformar,
  • Grädda mitt i ugnen i ca 13 - 15 min i 200ºC
  • Låt muffinsen svalna.
  • Vispa philadelphia och florsocker till en jämn smet
  • ställ kallt
  • mixa hallon till en pure, häll hallonen i en finmaskig sil för att få bort de små kärnorna.
  • lägg en smal sträng med hallonpure i en sprits, fyll sedan på med frostingen
  • sprittsa små toppar på dina cupcakes :)
  • toppa med marsipankulor, hallon, eller ett litet coctailbär :) 
 
 
                                                                        Lycka till ♥
 
 

Om

Min profilbild

Min lilla rosa kakburk

Hej! Wibecke heter jag som skriver i den här bloggen, och här har jag tänkt att dela ett av mina största intressen Bakning :) Jag älskar att exprementera och att utmana mig själv.. och jag hoppas jag kan inspirera andra till att börja baka :)

myTaste.se

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela