Valnötsbröd
Fredagsmys frukost blev det idag, jag bakade ett gott och lätt valnötsbröd, och det blev verkligen såå gott. detta hamnar lätt under mina favoriter..


Valnötsbröd
25 g jäst
5 dl vatten
2 msk olja
1½ tsk salt
100 g valnötskärnor
5 dl finmalt rågmjöl
7 - 8 dl vetemjöl special
- Smula jästen i en bunke
- Värm vattnet till 37°, rör ut jästen med lite av vattnet.
- Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, sönderbrutna valnötter, rågmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
- Arbeta i hop till en smidig deg.
- Låt jäsa övertäckt med en bakduk ca 45 minuter.
- Knåda degen lätt på mjölat bakbord.
- dela degen i 2 delar och forma dem till runda bullar eller limpor. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
- Jäs med eller utan bakduk ca 30 minuter.
- sätt ugnen på 225°
- pudra lite mjöl över bröden och skär några skåror med en vass kniv.
- sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk samtidigt värmen till 200°.
- Grädda 35 - 40 minuter.
- Lät brödet svalna på galler med eller utan bakduk beroende på om man vill ha knaprig eller mjuk skorpa.
Lycka till ♥